0

8 نشانه کمبود ویتامین را بشناسید

کمبود ویتامین را بشناسید

8 نشانه کمبود ویتامین را بشناسید

کمبود ویتامین می‌تواند علائم مختلفی مانند خستگی، تحریک‌پذیری و تغییراتی در پوست و مو ایجاد کند. این علائم بستگی به این دارد که کدام ویتامین یا ویتامین‌ها در سطوح پایین هستند، زیرا هر یک نقش متفاوتی در بدن ما ایفا می‌کند. در این مقاله به تعدادی از نشانه‌های کمبود ویتامین‌های مختلف و راه‌های درمان آن اشاره شده است پس تا پایان با نسیم سلامتی همراه باشید.

1.مو و ناخن‌های شکننده

عوامل متفاوتی ممکن است باعث شکننده شدن مو و ناخن‌ها شود که یکی از آن‌ها کمبود بیوتین است.

بیوتین، همچنین به عنوان ویتامین B7 نیز شناخته می‌شود، این ویتامین به بدن کمک می‌کند تا مواد غذایی را به انرژی تبدیل کند. البته اینکه افراد با کمبود بیوتین مواجه شوند مورد بسیار نادری است، اما زمانی‌که فرد به کمبود آن دچار شده باشد، باعث نازک‌شدن یا شکستگی مو و ناخن‌های او می‌شود که برخی از قابل توجه‌ترین علائم کمبود بیوتین است.

سایر علائمی که در کمبود بیوتین رخ می‌دهد، شامل خستگی مزمن، درد عضلانی، گرفتگی و سوزن سوزن شدن دست و پا است.

زنان باردار، افراد سیگاری حرفه‌ای یا مصرف‌کنندگان مشروبات الکلی و افراد مبتلا به اختلالات گوارشی مانند بیماری کرون بیشترین خطر ابتلا به کمبود بیوتین را دارند. همچنین ، استفاده طولانی مدت از آنتی بیوتیک‌ها و برخی از داروهای ضد تشنج یک عامل دیگر برای کم شدن این ویتامین در بدن محسوب می‌شود.

خوردن سفیده تخم مرغ خام نیز ممکن است باعث کمبود بیوتین شود. به این دلیل است که سفیده تخم مرغ خام حاوی ماده‌ای به نام آویدین است؛ پروتئینی که به بیوتین متصل می‌شود و می‌تواند جذب آن را کاهش دهد.

غذاهای سرشار از بیوتین شامل زرده تخم مرغ، گوشت، ماهی، لبنیات، آجیل، دانه‌ها، اسفناج، کلم بروکلی، گل‌کلم، سیب‌زمینی شیرین، غلات کامل و موز است.

2.خونریزی لثه

ویتامین C نقش مهمی در بهبود زخم و ایمنی در بدن دارد و حتی به عنوان یک آنتی اکسیدان فوق‌العاده نیز عمل کرده و به جلوگیری از آسیب سلول کمک بسزایی می‌کند.

بدن شما به تنهایی ویتامین C را تولید نمی‌کند، بنابراین تنها راه برای ایجاد و حفظ سطح کافی از این ویتامین مهم، از طریق رژیم غذایی است.

کمبود ویتامین C در افرادی که به اندازه کافی میوه و سبزیجات تازه مصرف می‌کنند، بسیار کم است؛ اما برخی از افراد روزانه به اندازه کافی میوه و سبزیجات نمی‌خورند؛ بنابراین ویتامین C به مقدار مورد نیاز وارد بدن‌شان نمی‌شود. مصرف ویتامین C بسیار کم و جذب نکردن آن از طریق رژیم غذایی برای مدت طولانی می‌تواند علائم کمبود این ویتامین، از جمله خونریزی لثه‌ و حتی از دست دادن دندان‌ها را به همراه داشته باشد.

یکی دیگر از پیامدهای جدی کمبود ویتامین C، این است که سیستم ایمنی بدن پایین می‌آید، عضلات و استخوان‌ها تضعیف می‌شود که در نتیجه باعث ایجاد احساس خستگی و بی‌حالی در افراد می‌گردد.

با خوردن حداقل 2 عدد میوه و 3-4 بخش سبزیجات به صورت روزانه، حتماً ویتامین C را به اندازه کافی مصرف کنید.

3.زخم دهان یا ترک در گوشه‌های دهان

بر اثر کمبود ویتامین ممکن است در داخل و اطراف دهان زخم یا ترک بوجود بیاید که البته می‌توان تا حدودی با مصرف کافی ویتامین‌ها یا مواد معدنی خاص آن را برطرف کرد.

به عنوان مثال، زخم‌های اطراف یا داخل دهان، که معمولاً به آن زخم‌های کانکر نیز گفته می‌شود، اغلب نتیجه نقص در ویتامین‌های آهن یا B است.

غذاهای سرشار از آهن شامل طیور‌، گوشت‌، ماهی، حبوبات، سبزیجات برگ تیره، آجیل، دانه‌ها و غلات کامل است.

در صورتی که این علائم را تجربه کردید، سعی کنید غذاهای فوق را به رژیم غذایی خود اضافه کنید تا ببینید که آیا علائم شما بهبود می‌یابد یا خیر.

4.کاهش قدرت بینایی به خصوص در شب

رژیم غذایی نامناسب گاهی اوقات می‌تواند باعث ایجاد مشکلات بینایی شود.

مصرف کم ویتامین A اغلب با شرایطی که به عنوان نابینایی شب شناخته می‌شود مرتبط است و این باعث می‌شود توانایی افراد در دیدن در نور کم یا تاریکی کاهش یابد.

این امر به این دلیل است که ویتامین A برای تولید رودوپسین ضروری است، یک رنگدانه موجود در شبکیه چشم که به شما کمک می‌کند در شب اجسام را ببینید.

کسانی که مشکوک به کمبود ویتامین A هستند، می‌بایست غذاهای غنی از ویتامین A مانند گوشت، لبنیات، تخم‌مرغ، ماهی، سبزیجات برگ تیره و سبزیجات رنگی (زرد-نارنجی) را مصرف کنند.

5.پوسته پوسته شدن و شوره سر

پوسته پوسته و شوره سر بخشی از همان گروه از اختلالات پوستی هستند که بر بخش‌های تولیدکننده روغن بدن شما تأثیر می‌گذارد.

کمبود ویتامین
کمبود ویتامین

شوره سر بیشتر به پوست سر محدود می‌شود، در حالی که پوسته پوسته شدن و درماتیت سبورئیک می‌تواند روی صورت، سینه فوقانی، زیر بغل و کشاله ران نیز ظاهر شود.

شوره سر و درماتیت سبورئیک ممکن است در اثر عوامل بسیاری ایجاد شود، که رژیم غذایی نامناسب و کمبود مواد مغذی یکی از آنها است. به عنوان مثال، سطح پایین روی، نیاسین (ویتامین B3) ، ریبوفلاوین (ویتامین B2) و پیریدوکسین (ویتامین B6) ممکن است هر کدام در بوجود آمدن شوره سر و درماتیت سبورئیک نقش داشته باشند.

غذاهای سرشار از نیاسین، ریبوفلاوین و پیریدوکسین شامل غلات کامل، مرغ و گوشت، ماهی، تخم‌مرغ ، لبنیات، حبوبات، سبزیجات، آجیل و دانه‌ها هستند.

غذاهای دریایی، گوشت، حبوبات، لبنیات، آجیل و غلات کامل نیز همه منابع خوبی از روی هستند.

6.ریزش مو

ریزش مو ممکن است دلایل مختلفی داشته باشد؛ اما کمبود برخی ویتامین‌ها از دلایل اصلی ریزش مو به شمار می‌رود. کمبود ویتامین‌هایی مانند:

  • آهن
  • روی
  • اسید لینولئیک (LA) و آلفا لینولنیک اسید (ALA). (این موارد اسیدهای چرب ضروری هستند که برای رشد و نگهداری مو مورد نیاز است)
  • نیاسین
  • بیوتن

غذاهای غنی از نیاسین شامل گوشت، ماهی، لبنیات، غلات کامل، حبوبات، آجیل، دانه‌ها و سبزیجات هستند. این غذاها همچنین سرشار از بیوتین هستند که در زرده تخم مرغ نیز یافت می‌شود.

بسیاری از مکمل‌ها ادعا می‌کنند که از ریزش مو جلوگیری می‌کنند و بسیاری از آن‌ها ادعا می‌کنند حاوی ترکیبی از مواد مغذی ذکر شده هستند. اما تحقیقات به عمل آمده، نشان داده است که ممکن است که در بعضی موارد باعث افزایش رشد مو گردد اما در بدن بعضی افراد به صورت عکس عمل کرده و ممکن است سبب ریزش مو نیز گردد.

بنابراین بهتر است به جای استفاده از مکمل‌ها، رژیم‌های غذایی سرشار از این مواد مغذی را انتخاب کنید.

7.برجستگی‌های قرمز یا سفید روی پوست

Keratosis pilaris شرایطی است که باعث می‌شود برآمدگی‌هایی روی گونه‌، بازوها، ران یا باسن ظاهر شود. این برجستگی‌های کوچک همچنین ممکن است با موهای زائد همراه باشد.

این بیماری اغلب در کودکی ظاهر می‌شود و به طور طبیعی در بزرگسالی ناپدید شود.

علت این برجستگی‌های کوچک هنوز کاملاً درک نشده است، اما ممکن است وقتی کراتین زیاد در فولیکول‌های مو تولید می‌شود، ظاهر گردد که باعث ایجاد برآمدگی‌های قرمز یا سفید بر روی پوست می‌شود.

Keratosis pilaris ممکن است ژنتیکی باشد‌، به این معنی که اگر یک عضو خانواده آن را داشته باشد، احتمال اینکه فرد دیگری در آن خانواده این مشکل را داشته باشد، وجود دارد. البته در برخی مقالات ذکر شده، افرادی که در رژیم غذایی خود از ویتامین‌های A و C به ندرت استفاده می‌کنند، نیز ممکن است دچار این علائم شوند.

بنابراین، علاوه بر درمان‌های سنتی که اغلب با کرم‌های دارویی انجام می‌شود، افراد دارای این بیماری در نظر داشته باشند که غذاهای سرشار از ویتامین‌های A و C را به رژیم غذایی خود اضافه کنند تا در روند بهبودی تاثیر بسزایی داشته باشد.

8.سندرم پا بی قرار

سندرم پای بی قرار (RLS) ، همچنین به عنوان بیماری ویلیس-اکبوم نیز شناخته می‌شود، یک بیماری عصبی است که باعث ایجاد احساسات ناخوشایند یا ناراحت کننده در پاها و همچنین اصرار غیرقابل مقاومت برای جابجایی آن‌ها می‌شود.

اغلب خانم‌ها دو بار احتمال ابتلا به این بیماری را تجربه می‌کنند. طبق تحقیقات به عمل آمده به نظر می‌رسد که هنگام استراحت یا در زمان خوابیدن، تمایل به حرکت پاها شدت می‌یابد.

با اینکه دلایل دقیق RLS کاملاً مشخص نشده است اما به نظر می‌رسد که با سطح آهن خون افراد در ارتباط باشد. به عنوان مثال خانم‌ها در دوران بارداری، زمانی که سطح آهن تمایل به کاهش دارد، دچار این عارضه می‌شوند.

بنابراین با مصرف غذاهای غنی از آهن مانند گوشت، مرغ، ماهی، حبوبات، سبزیجات، آجیل، دانه‌ها و غلات کامل می‌توان به بهبود آن کمک کرد.

ترکیب این موارد با میوه‌ها و سبزیجات غنی از ویتامین C ، بسیار مفید خواهد بود، زیرا منجر به جذب آهن بیشتر می‌شود.

البته سطح آهن بسیار بالا در بعضی موارد حتی می‌تواند کشنده باشد، بنابراین بهتر است قبل از مصرف مکمل‌ها با پزشک مشورت کنید.


نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *