0

بیماری آرتریت و تاثیر آن بر بدن انسان

آرتریت

بیماری آرتریت (Arthritis) یک اصطلاح کلی برای بیماری‌هایی است که باعث التهاب و درد مفاصل می‌شوند. این بیماری می‌تواند بر روی یک یا چند مفصل بدن تأثیر بگذارد و معمولاً با افزایش سن، شیوع آن بیشتر می‌شود. با این حال، آرتریت می‌تواند در هر سنی رخ دهد.

بیماری آرتریت مستقیما بر مفاصل و قدرت تحرک انسان تأثیر می‌گذارد. در واقع Arthritis وضعیتی است که در درجه اول مفاصل را تحت تاثیر قرار داده و باعث التهاب، درد، سفتی و کاهش تحرک می‌شود.

انواع رایج بیماری آرتریت

انواع مختلفی از آرتریت وجود دارد، چهار نوع رایج‌ آن، آرتروز و آرتریت روماتوئید، نقرس و آرتریت پسوریاتیک است. این بیماری اغلب بر زندگی و فعالیت‌های روزمره، از توانایی افراد برای کار کردن گرفته، تا انجام کارهای روزانه و ورزش تأثیر می‌گذارد. فردی که دچار آرتریت شده باشد، ممکن است به دلیل عدم توانایی در تحرک عادی بدن، دچار اضافه وزن شده و به برخی مفاصل، آسیب جدی وارد کند. در ادامه به شرح این چهار نوع خواهیم پرداخت:

۱. آرتروز (استئوآرتریت – Osteoarthritis)

  • شایع‌ترین نوع آرتریت که به دلیل تخریب تدریجی غضروف مفاصل ایجاد می‌شود.
  • بیشتر در مفاصل زانو، لگن، دست و ستون فقرات دیده می‌شود.
  • علائم: درد، سفتی مفاصل، کاهش دامنه حرکتی.

۲. آرتریت روماتوئید (Rheumatoid Arthritis – RA)

  • یک بیماری خودایمنی که سیستم ایمنی بدن به اشتباه به مفاصل حمله می‌کند.
  • باعث التهاب شدید، تورم، درد و در نهایت تخریب مفصل می‌شود.
  • می‌تواند اندام‌های دیگر مانند قلب و ریه را نیز درگیر کند.

۳. نقرس (Gout)

  • ناشی از تجمع کریستال‌های اسید اوریک در مفاصل، معمولاً در انگشت شست پا.
  • علائم: حملات ناگهانی درد شدید، قرمزی و تورم.

۴. آرتریت پسوریاتیک یا آرتریت پسوریازیس (Psoriatic Arthritis)

  • در افرادی که پسوریازیس دارند به‌وجود می‌آید.
  • می‌تواند باعث التهاب پوست و مفاصل شود.

افرادی که مشخصاتی مانند سن بالا، عضلات ضعیف و مفاصل آسیب دیده داشته باشند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند. البته تحقیقات نشان داده عوامل دیگری همچون ژنتیک و مصرف سیگار هم در ابتلا فرد به بیماری آرتریت بی‌تاثیر نیست.

تأثیر بیماری آرتریت بر بدن

در اینجا به برخی تأثیرات آرتریت روی بدن می‌پردازیم:

درد مفاصل:

آرتریت معمولاً باعث ایجاد درد در مفاصل آسیب دیده می‌شود. این درد برای هر فرد از خفیف تا شدید متغیر است و یا حتی ممکن است ثابت یا متناوب باشد. این بیماری حتی در فعالیت‌های روزانه مانند راه رفتن، بالا رفتن از پله‌ها یا بلند کردن اشیا اختلال ایجاد می‌کند. در آرتریت روماتوئید، التهاب می‌تواند دائمی شود و مفاصل را تغییر شکل دهد.

سفتی مفاصل:

بیماری آرتریت اغلب منجر به سفتی در مفاصل بدن می‌شود، به ویژه بعد از زمانی که استراحت می‌کنید یا تحرک ندارید مانند صبح‌ها که از خواب بیدار می‌شوید، این سفتی را کاملا احساس می‌کنید. سفتی عضلات در هنگام صبح بسیار رایج است و بهتر است تا چند دقیقه صبر کنید تا مفاصل شل و انعطاف‌پذیر شوند، سپس از رختخواب برخیزید.

تورم:

التهاب یکی دیگر از علائم بیماری Arthritis است که در آن مفاصل آسیب دیده، اغلب متورم و حساس می‌شوند. این تورم ناشی از افزایش تولید مایع زلاله‌ای یا سینوویال است. هرچه حرکت استخوان‌های مفصل کندتر باشد، چسبندگی مایع افزایش می‌یابد و در نتیجه مقاومت بیشتری نسبت به حرکت از خود نشان می‌دهد و با افزایش سرعت حرکت، چسبندگی و مقاومت مایع سینوویال کاهش می‌یابد.

کاهش دامنه حرکتی:

بیماری آرتریت همچنین منجر به کاهش دامنه حرکتی در مفاصل آسیب دیده می‌شود و با گذشت زمان، انجام برخی حرکات و فعالیت‌ها برای فرد بسیار سخت خواهد شد.

بدشکلی مفاصل:

در برخی موارد، بیماری آرتریت باعث بدشکلی مفاصل، به ویژه در آرتریت روماتوئید می‌شود که شامل تشکیل ندول‌ها، ناهماهنگی مفاصل و تغییر در شکل استخوان‌ها است.

خستگی:

درد و التهاب مزمن مرتبط با Arthritis منجر به خستگی شدید فرد می‌شود که تأثیر قابل توجهی بر زندگی و فعالیت‌های روزمره انسان دارد؛ به‌ویژه در بیماری‌های خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید.

تغییرات استخوانی:

در موارد پیشرفته بیماری آرتریت، ممکن است در استخوان‌های اطراف مفاصل آسیب دیده، تغییراتی ایجاد شود. این تغییرات اغلب به صورت خارهای استخوانی، فرسایش استخوان و تخریب مفاصل، خود را نشان می‌دهد.

ضعف عضلانی:

درد و سفتی مرتبط با آرتریت در برخی موارد منجر به ضعف عضلانی می‌شود، زیرا افراد به دلیل دردی که در این ناحیه تحمل می‌کنند، اغلب سعی دارند تا حد امکان از آن بخش استفاده نکنند و این کار می‌تواند مشکلات حرکتی را تشدید کند و عملکرد کلی بدن را کاهش دهد.

علائم سیستمیک:

علاوه بر علائم مفصلی، برخی از انواع آرتریت، مانند آرتریت روماتوئید، سایر قسمت‌های بدن را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهند. این علائم سیستمیک اغلب شامل تب، خستگی، کاهش وزن و التهاب در اندام‌هایی مانند چشم، ریه یا قلب است.

تأثیر عاطفی:

درد مزمن و محدودیت‌های حرکتی می‌تواند بر سلامت روان تأثیر بگذارد. زندگی با دردهای مزمن و محدودیت‌های فیزیکی عموما برای همه افراد کاری بسیار دشوار است. افسردگی، اضطراب و استرس در میان افراد مبتلا به Arthritis بسیار رایج است؛ به ویژه زمانی که این وضعیت در بخش‌های مختلفی از کارهای روزمره و کیفیت زندگی آن‌ها تأثیر می‌گذارد.

سخن پایانی:

آرتریت یک بیماری مزمن است که می‌تواند کیفیت زندگی را کاهش دهد، اما با مدیریت صحیح و رعایت سبک زندگی سالم می‌توان علائم آن را کنترل کرد. اگر علائمی مانند درد و سفتی مفاصل دارید، بهتر است با پزشک مشورت کنید. به طور کلی، آرتریت تأثیر عمیقی بر بدن انسان دارد؛ این بیماری نه تنها بر مفاصل، بلکه جنبه‌های مختلف سلامت جسمی و روحی را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. تشخیص زودهنگام، درمان مناسب و اصلاح شیوه زندگی می‌تواند به مدیریت علائم و بهبود سلامت کلی افراد مبتلا به این بیماری کمک کند.

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاهده موارد بیشتر